Kategórie
 
 
 
 
 

Máte problém? Vyzlečte sa donaha!

Blog
17.01.2024

Bábätko často plače? Kontakt koža na kožu!

Bábätko sa stále budí? Kontakt koža na kožu!

Bojuje vaše dieťa so zvýšenou teplotou? Kontakt koža na kožu!

Je nejaký problém s dojčením? Kontakt koža na kožu!

Hľadáte spôsob, ako sa lepšie napojiť na svoje dieťa? Viete čo...

 

 

MOJKAJ MA, MAMKO, POKÝM SOM JA JANKO

O liečivých účinkoch dotyku už čo-to vieme. Preto asi pre vás nebude veľmi prekvapujúce, že dotyk matky s dieťaťom je absolútne kľúčový pre správny fyzickýpsychický i emocionálny vývin ľudského mláďaťa. Zámerne používame slovo „mláďa“, pretože tak, ako ostatné cicavce, aj naše deti majú svoje prirodzené prostredie – habitát, a to v úzkom kontakte s matkou (prípadne otcom). V prípade, že sa mláďa ocitne mimo tohto prirodzeného habitátu, okamžite začne vykazovať známky intenzívneho stresu. Práve preto je dôležité naše ľudské mláďatká bezprostredne po narodení (a ideálne aj niekoľko týždňov po) neoddeľovať od matky a nechávať ich tráviť čo najviac času v kontakte koža na kožu. To znamená: bez zavinovačkybez rukavičiekbez oblečenia. Jednoducho naholo.  

 

ŽIADNA MÁGIA, ČISTÁ PRIRODZENOSŤ

Môže sa to zdať ako niečo neskutočné a možno nám ani na prvýkrát nebudete chcieť uveriť, že kontakt koža na kožu môže mať až také „zázračné“ účinky. Keď sa nahá pokožka bábätka dotýka nahej pokožky svojej maminy, naozaj sa dejú hotové zázraky: dieťatko je pokojné, spokojné, správne dýcha (áno, aj SIDSu sa tým dá predísť, ale o tom niekedy inokedy), udržiava si stabilnú a normálnu telesnú teplotukrvný tlak, činnosť srdca, hladinu cukru v krvi a jeho nervový systém ostáva v pokoji (skrátka totálny chill, žiaden stres.) Vytvára si bezpečnú emocionálnu väzbu na svoju matku a dokáže sa ľahšie prisávať a dokonca správne prisávať na prsník.

 

Čo sa ale deje v tele maminy? Okrem toho, že sa v jej mozgu tiež vytvárajú nové neurónové spojenia, vďaka ktorým dokáže lepšie vnímať potreby svojho dieťaťa a byť tak preň „lepšou matkou“, zvyšuje sa u nej produkcia hormónov zodpovedných za tvorbu materského mlieka. Preto, ak z nejakého dôvodu nefunguje dojčenie, ako by malo, prvým opatrením, ktoré sa skutočne oplatí ihneď aplikovať, je kontakt koža na kožu.

 

Je to jednoduché, rýchle, účinné a nič vás to nestojí. Len sa vyzlečte do pol pása, vyzlečte bábätko iba do plienočky a priložte si ho na nahú pokožku. A mojkajte sa. Čím dlhšie a častejšie, tým lepšie. Ak by vám bola zima, prikryť vás oboch môže aj naša vačicovská merino deka, ktorá je mäkučká, priedušná, ale zahreje, keď treba. Na takýto mojkací bonding môžete skúsiť aj naše šaty z priedušného pružného materiálu (merino + tencel), do ktorých sa ľahko zmestí dokonca i vaše bábätko. Nespotíte sa, zahrejete, nadojčíte, všetko, čo treba.

 

Kontakt koža na kožu (niektorí označujú nie celkom presne aj ako bonding) je úžasne zázračná vec, ktorú nám dala príroda a ktorú máme zadarmo k dispozícii vždy a všade. Môže byť liekom na horúčku, na uplakané ráno, na prebdenú noc či na problémy s dojčením. Je dostupný bez predpisu a nedá sa ním predávkovať. Odporúča ho 10 z 10 vačíc.

 

 

Pre viac informácií o súvislosti dojčenia s kontaktom koža na kožu si môžete prečítať články od www.mamila.sk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia