Kategórie
 
 
 
 
 

Naše materiály

Blog
17.01.2024

Na začiatku značky Vačice bola túžba spríjemniť spánok našim deťom. Chceli sme im dať niečo pekné, jedinečné a hlavne funkčné. Túto našu túžbu sa snažíme preniesť do našich produktov a tiež materiálov, ktoré používame na ich výrobu.

 

vacice-srdiecka-3
Snažíme sa o to, aby naše produkty boli čo najviac:
  • udržateľné a ekologické
  • trvácne a funkčné
  • pekné a jedinečné
  • lokálne
vacice-srdiecka-4

Materiály, ktoré nájdete v našich spacích vakoch a doplnkoch: 

Merino vlna

100% merino vlnu používame ako vnútornú vrstvu našich spacích vakov. Je to ozajstné supervlákno! Najviac oceňujeme jej schopnosť regulovať telesnú teplotu a to, že podľa potreby chladí alebo hreje. Dokonca aj vtedy, keď je prepotená.
 
Merino ovca sa považuje za jednu z najstarších druhov oviec vôbec. Je známa svojou jemnou a mäkkou vlnou, ktorá jej umožňuje prežívať v extrémnych podmienkach. Jej vlna je príjemná a môžete ju nosiť ako prvú vrstvu. Je to prírodný materiál, ktorý sa 100% rozloží v zemi alebo vo vode (hurá, už žiadne mikroplasty!).

A predstavte si, že k tomu všetkému je merino vlna ešte aj hypoalergénna, prirodzene antibakteriálna a nenáročná na ošetrovanie: nie je potrebné ju často prať, stačí ak ju budete pravidelne vetrať a skladovať v suchom prostredí. Paráda, že?

V nových spacích vakoch (celoročné a zimné) používame výhradne už len "etickú" merino vlnu.

Čo to znamená "etickú"?

Merino úplet je vyrobený z priadze, ktorá získala certifikáciu od Naturtextil IVN Best. Tento certifikát predstavuje najvyššiu mieru udržateľnosti v oblasti textílií. Takýto materiál Vám zaručí, že tak produkt (priadza) ako aj proces produkcie sú maximálne udržateľné a férové. Voči ľuďom aj zvieratám.

Chov oviec a získavanie vlny prebieha v zmysle organických princípov chovu zvierat (certified organic husbandry).

vacice-srdiecka-2

 

Organická bavlna s certifikátom:
Ako vonkajšiu vrstvu našich spacích vakov používame najčastejšie organickú bavlnu s certifikátom. Konvenčné pestovanie bavlny je veľmi náročné na použitie insekticídov a herbicídov a taktiež trvale poškodzuje pôdu, vodu ako aj miestne komunity pestovateľov. Naše materiály prešli komplexnou certifikáciou, ktorá zohľadňuje environmentálne/ekologické kritériá pre celý proces pestovania od výberu osiva, dopady na pôdu, ošetrovanie produktov a taktiež sociálne kritériá ako fair trade obchodovanie a pod. 
Takto pestovaná bavlna je samozrejme drahšia ako konvenčná bavlna. Je to ale len preto, že cena konvenčného pestovania nezohľadňuje škody, ktoré spôsobuje prírode a miestnym komunitám.
 
Zimný vak má vonkajší materiál v zložení 20% konope, 30% bambus, 50% bio-bavlna. Tento materiál je 100% prírodný, bez farbenia, mierne elastický a úžasne príjemný.
 
Bambus je udržateľný prírodný materiál. Má veľmi jemné a mäkké vlákno, ktoré je prirodzene antibakteriálne. Jeho termoregulačné vlastnosti mu umožňujú, aby v lete chladilo a v zime hrialo.
 
Textil vyrobený z konope je mimoriadne trvácny a taktiež 100% prírodný. Jej pestovanie nevyžaduje použitie chemických prípravkov. Navyše je prirodzene odolná voči mikróbom a plesniam a má mimoriadne dobré izolačné vlastnosti, ktoré v tejto zmesi pôsobia synergicky s bambusom a bavlnou.
 
vacice-srdiecka-1  
Naše farebné látky sú s láskou dizajnované a potlačené na Slovensku najmodernejšou technológiou digitálnej pigmentácie, bez použitia a znečisťovania vody a s nízkou spotrebou elektrickej energie. 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia