Kategórie
 
 
 
 
 

Krátky návod na údržbu novorodenca - časť prvá

Blog
17.01.2024

Okolo starostlivosti o novorodenca koluje toľko protichodných názorov a informácií, že človek už niekedy fakt nevie, že čo. Ak vás zaujíma, ako sa staráme o naše novorodené vačičiatka my, nech sa páči, prečítajte si náš krátky návod.

 

 

Dostal sa nám teda do rúk jeden novorodenec. Čo s ním? Poďme si ho prezrieť pekne od hlavičky po pätičky:

 

1. FARBA

Zdravý novorodenec má ružovú farbu pokožky, ale normálna je aj mierne žltkastá farba, ktorá ešte vôbec nemusí znamenať žltačku. Pokiaľ sa už aj žltačka objaví, nemusíte hneď panikáriť, je to celkom bežné. Novorodenecká žltačka postihuje 50 % donosených a 80 % nedonosených detičiek. Ak má dietko so žltačkou marhuľkovo žltú farbu, je to v poriadku, vtedy dbajte o to, aby sa dieťa výdatne a často dojčilo, aby sa bilirubín čím skôr vylúčil z tela stolicou. So žltačkou veľmi dobre pomôže aj kontakt koža na kožu. Pozor by ste si ale mali dať, ak bábätko naberie citrónovo žlté odtiene a je nadmerne spavé. Vtedy sú už hodnoty bilirubínu privysoké a je potrebné navštíviť urgentný príjem.

 

2. POKOŽKA

Koža, ako vieme, je najväčší orgán ľudského tela. Koža nás chráni pred vonkajším prostredím a zároveň do toho vnútorného vpúšťa, čo treba. (A niekedy aj to, čo netreba, bohužiaľ.) Pokožka novorodencov je obzvlášť citlivá,  jemnulinká a priepustná, preto si dobre rozmyslime, čo a v akom množstve na ňu natierame, sypeme a čím ju mydlíme. Ak sa pýtate nás, my sme za najväčšiu jednoduchosť a prirodzenosť.  Na starostlivosť o malé dietko úplne postačuje čistá voda a jemné rastlinné mydlo. (Mäkučká osuška z biobavlny sa tiež môže hodiť ;)

 

  

 

Poďme sa ale pozrieť na to, ako vyzerá pokožka čerstvulinkého novorodenca a z čoho si treba robiť vrásky a z čoho nie.

 

Možno ste si všimli, že bábätku, ktoré držíte v náručí, sa trošku šúpe pokožka. Je to úplne normálne a nie je to potrebné vôbec ničím natierať. (Šetrite svoje peniaze, čas i pokožku vášho dieťaťa.)

 

Tie biele vyrážky, čo sa po niekoľkých dňoch či týždňoch zjavili na tváričke vášho novorodenca, to ešte nie je puberta, nebojte sa. Je to ale dosť podobné, ide totiž o to, že sa detské telíčko takýmto spôsobom zbavuje hormónov, ktoré ešte k nemu prišli z tela matky. Nechajte ich len odísť, tiež ich netreba ničím natierať. Ak by ste to chceli predsa niečím ošetriť, môžete tváričku jemne popudrovať kvalitným bielym ílom.

 

Hormóny, ktoré si dieťa ešte odnáša z pobytu v brušku, môžu spôsobovať aj dočasné zväčšenie mliečnych žliaz (aj u chlapcov) a tiež pseudo-menštruáciu u dievčatiek. Netreba sa ničoho obávať, je to dočasný stav. (Ak by to pretrvávalo pridlho, viete, čo máte predsa robiť ;)

 

Čo s pokožkou pod vláskami? Ak ste ešte nepočuli o mliečnej chraste (odborne sa nazýva seborea), tak teraz je ten čas si o nej prečítať. V skratke ide o šupinky, ktoré sa tvoria pod vláskami, za uškami či na obočí našich najmenších, vyzerajú ako trochu väčšie lupiny. S mliečnou chrastou ale odporúčame niečo robiť, nenechajte ju len tak, pretože pod ňou žijú baktérie, ktoré môžu spôsobovať zápaly (napríklad vlasového lôžka) a ak ju neodstránite, sama od seba nezmizne. Preto je dobré zohnať si tvrdší hustý hrebeň alebo kefku, pred kúpaním bábätku natrieť hlávku nejakým olejom (napríklad kokosovým alebo bambuckým maslom) a keď kúpeľ zmäkčí vlasovú pokožku, šupinky ľahko vyčesať. Po pár kúpeľoch by malo byť po chraste. Tiež odporúčame novorodenecké vlásky umývať len čistou vodou, žiadne šampóny nie sú potrebné, ba priam sú skôr na škodu.

 

 

A nezabudnime na zapareniny. Jedna z nočných môr nejednej matky. Tie sa zvyknú objavovať klasicky v plienkovej oblasti, ale môžete ich objaviť aj na krku, v podpazuší, trieslach či podkolení. Tu môžeme tiež len vrelo odporúčať biely íl, ktorý je perfektný na vyťahovanie vlhkosti a vysúšanie. Pomôcť môže aj kvalitná zinková masť. A veľa veľa čerstvého vzduchu.

 

3. PUPOK

Dezinfikovať? Natierať? Zasypávať? Kto sa v tom má vyznať? My odporúčame vyhnúť sa liehu a alkoholu, to by mohlo byť príliš dráždivé. Lepší nápad je prvé dni pupček zasypávať (stačí len jemne popudrovať) bielym ílom niekoľkokrát denne. Pupček by sa mal čo najviac vetrať, dýchať a ideálne by nemal byť skrytý pod plienočkou. Maximálne do desiatich dní by sa mal sám pekne odlúpiť. Ak sa stane, že kožička v okolí pupka je červená a zapácha, treba ho čistiť odvarom z repíku a môžete tam kvapnúť aj jednu kvapku z kvalitného levanduľového esenciálneho oleja. A na záver samozrejme zasypať bielym ílom ;)

 

 

Aby sa vám z toľkých informácií nezatočila hlava, necháme si ďalšie časti tela na druhé pokračovanie. Zostaňte s nami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia