Kategórie
 
 
 
 
 

Krátky návod na údržbu novorodenca - časť druhá

Blog
17.01.2024

Vitajte späť, hlásime sa s ďalšou časťou nášho seriálu o základnej starostlivosti o mini ľudí. Dnes sa pozrieme pravde do očí, uší, úst i nosa a napíšeme niečo o tom, ako sa staráme o tieto časti novorodeného telíčka, keď ich niečo trápi. Čítajte ďalej, prehliadka sa môže začať.

 

 

OČI

Na začiatok je dobré si uvedomiť, že slzné kanáliky novorodencov sú ešte veľmi úzke a preto sa často stáva, že sa detičkám zapália očká. Je to celkom bežné a poznáme na to ľahký recept: pripravte si odvar z očianky alebo repíku (aj materské mlieko má v liečbe zapálených očiek veľmi dobré výsledky, pokojne vyskúšajte) a jemne ním bábätku vytierajte očká aj niekoľkokrát denne. Na čo si ale dajte pozor je smer utierania. Väčšina z nás je asi skôr zvyknutá utierať oči od vnútorného kútiku k vonkajšiemu, ale v skutočnosti by sme to mali robiť naopak, teda od vonkajšieho k vnútornému, tam je totiž vývod slzného kanálika. Ak budeme dôsledné, môžeme sa vyhnúť aj hrôzam ako je prepichovanie slzných kanálikov.

 

 

UŠI

Možno ste to už zachytili, ale malinkým detičkám nie je úplne dobré čokoľvek pchať do ušiek, nech už tie vatové paličky vyzerajú akokoľvek mäkulinko. Ušká majú samočistiaci mechanizmus, ktorý je najlepšie nechať tak a nestarať sa mu do práce, aby sa nenarušil. Odporúčame ušká čistiť len zvonku a do zvukovodu vôbec nezachádzať. Ak sa objaví nejaký zápal, riešením môže byť napríklad kvapka kvalitného levanduľového esenciálneho oleja alebo kvapky z grepových jadierok. (Odskúšané na vlastnom vačicovskom kožuchu.)

 

 

 

ÚSTA 

Bábätká mávajú od pitia mliečka bielo v pusinke a na jazýčku. To je normálny jav. Nie je to ale úplne ľahké rozoznať od takzvaného sooru (ide o kandidózu, ktorú nájdeme aj pod názvom žabka či múčnivka), ktorý sa prejavuje bielym povlakom na podnebí, ďasnách, jazyku a vnútorných stranách líc. Pokiaľ nespôsobuje bábätku bolesti (čo väčšinou nespôsobuje) a vám to nezhoršuje komfort pri dojčení, nie je to potrebné riešiť. Ak spozorujete, že to bábätku prekáža a dojčenie začne byť bolestivé, odporúčame si zarobiť roztok z vody a sódy bikarbóny (1 dcl vody + 1 ČL sódy) a pomocou gázy na prste bábätku pusu vytierať. Robte to ale jemne, lebo keď už je kvasinka rozšírená, môže to byť bolestivé. Tiež by sme vtedy odporúčali vyhýbať sa cukru (vám, samozrejme), ktorý je skvelou potravou pre kvasinky a napomáha ich rozmnožovaniu. Ak je dojčenie bolestivé, pokúste sa neprestávať a čo najskôr kontaktovať laktačnú poradkyňu, ona vám odporučí, čo upraviť, aby sa vám uľavilo a dojčenie sa zachovalo. Dovtedy si môžete na bradavky aplikovať protizápalové kvapky s výťažkom z grepových jadierok.

 

NOS

Túto novorodeneckú prehliadku končíme s prstom v nose. Teda v nose. Radšej bez prsta. Novonarodený noštek ešte nemá dokonale vyvinutú nosovú priehradku a to môže spôsobovať, že váš malinký tvorček bude vydávať rôzne chrapotavé a chrčiace zvuky a je to celkom normálne. Normálne je aj to, keď zbadáte, že bábätko grcká mliečko aj cez nos. Lebo priehradka. Je to v poriadku, ona sa dovyvíja, ale až v 3. roku života. Ideálne je tiež do toho nošteka nič nepchať (ani odsávačku, ktorá narúša sliznicu nosa), len jemne utierať. Keď príde obdobie soplíkov, pomôže pár kvapiek materského mlieka alebo jemnulinké slané roztoky, ktoré dostanete kúpiť v lekárni či drogérii.

 

Ešte tu máme pre vás zaujímavosť na záver:

 

Vedeli ste, že je dôležité naše malinké stvorenia čo najviac pusinkovať a ovoniavať? Organizmus matky tak nielenže produkuje viac hormónov potrebných na starostlivosť o dieťa, ale aj „načítava“ mikroflóru dieťaťa a tomu prispôsobuje zloženie materského mlieka. Čiže, keď sa do matkinho tela dostanú nejaké bacily (nosom alebo ústami napríklad), ktoré v sebe dieťa má, jej imunitný systém okamžite vytvorí protilátky a pošle ich dieťaťu pomocou materského mlieka. Perfektne vymyslené, že?

 

 

Dúfame, že sme vám trochu pomohli, informácie sme čerpali aj od www.mamila.sk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia