Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa čo najlepšie pripraviť na šestonedelie?

Blog
17.01.2024

Ak aj ty patríš medzi mamičky, ktoré sú rady pripravené a dostatočne vybavené, prinášame ti pár tipov, ako zvládnuť šestonedelie tvojho prvého, druhého alebo dokonca aj tretieho bábätka. 

Veríme, že dobrou prípravou, si môžeš tento čas s bábätkom dostatočne užiť, no zároveň z vlastnej skúsenosti vieme, že pripraviť sa na nový prírastok do rodiny nie je ani zďaleka také jednoduché ako sa pripravovať napríklad na pracovný meeting. 

Takže, ak nepôjde niečo podľa tvojho plánu, nezúfaj a hlavne sa zhlboka nadýchni. Poradíme ti aj s touto situáciou. 

 

1. Najprv pochop, prečo je vlastne obdobie šestonedelia dôležité

Keď sa ti narodí bábätko, tvoje telo už nie je len tvoje. 24 hodín a 7 dní v týždni budeš uspokojovať potreby niekoho iného. Nechceme strašiť, ale čaká ťa nedostatok spánku, napĺňanie potrieb bábätka a zároveň očakávania okolia. Keď si k tomu pridáš takmer nulový čas pre seba, na ktorý si asi doposiaľ bola zvyknutá, vyjde ti z toho riadny tlak na psychiku. Ale neboj sa, je to normálne, patrí to k tomu a správnym nastavením si to s bábätkom môžeš zariadiť podľa svojich predstáv.  

Práve preto je dôležité obdobie šestonedelia, kedy by si sa mala v prvom rade zamerať na seba a na svoje bábätko. 

Nie je to vidieť a mnohé ženy si to neuvedomujú, ale na tvojej maternici ostala rana vo veľkosti plytkého taniera, ktorá sa musí zahojiť. Orgány sa ti vracajú späť na pôvodné miesto. Kĺby, ktoré hormón relaxin uvoľnoval počas tehotenstva, sa sťahujú späť. Rastie tvorba mlieka, a na hrudi a prsiach sa ti vytvára extra teplo, ktoré slúži na zahriatie dieťatka. K tomu všetkému sa liečiš z popôrodných poranení, prípadne z jazvy po cisárskom reze. 

Nie je toho málo, že?

Dobrou správou je, že oddych a čas hojí všetky rany. Zároveň sa spoznávaš s tvojim bábätkom, ktoré je maličké, prítulné, krásne vonia a ty ho budeš mať chuť nonstop hladkať po jeho malých nôžkach a rúčkách. A táto láska je naozaj liečivá. 

babatko-sestonedelie

TIP: Počas pôrodu a prvých 1000 minút s bábätkom sa v mozgu ženy vytvoria nové mozgové prepojenia. Vďaka tomu starostlivosť o bábätko zvládneš bez toho, aby si si prečítala čo len jednu knihu o materstve či výchove. 

Predstav si takú tigricu. Ako je vôbec možné, že chytí svoje tigríča do papule bez toho, aby ho zakusla? Pravdepodobne nemala žiaden kurz na nosenie tigríčat. Ale je matka a zvládne to. 

 

2. Spoj sa s dieťatkom už na prvý dotyk


Bonding, koža na kožu. O týchto pojmoch si už pravdepodobne niekoľkokrát počula. Neboj sa, nejde o žiaden ezo termín, ako to na mnohé prvorodičky môže pôsobiť. 

Kontakt koža na kožu ma neuveriteľne blahodárny vplyv na matku, na dieťa a na vašu vzájomnú vzťahovú väzbu. Do bábätka sa budeš zamilovávať postupne a podvedomo, tým, že ho budeš spoznávať, skúmať, ovoniavať a prihovárať sa mu. 

Nielen pre teba, ale aj pre bábätko ide o veľmi príjemné chvíle s mamou, ktorú už pozná. Pozná jej, teda tvoju vôňu, hlas aj tĺkot srdca a vďaka tomu vie, že je na správnom mieste. V teple a bezpečí. 

Pre mnohé mamičky to môže znieť abstraktne až nepredstaviteľne. Naozaj to nie je prenositeľná skúsenosť, ktorá sa dá opísať v týchto vetách. Zažiť a vyskúšať si to musíš sama. 

Maj však na pamäti, že častý a intímný kontakt s tvojim bábätkom, je to najdôležitejšie, čo môžeš v šestonedelí urobiť. 

Vďaka tomu si budeš s bábätkom aj oveľa viac dôverovať a veriť, že sa o toto malé klbko dokážeš postarať. Spravidla sa ženy aj rýchlejšie zotavujú, majú menej problémov s dojčením a menšie sklony k popôrodným depresiám. 

hygge-saty-sestonedelie_1

TIP: Na intímne chvíľky s bábätkom, povaľovanie sa v posteli a mojkanie, ti odporúčame naše šaty Hygge, ktoré sme navrhli pre maximálnu pohodlnosť mamičiek. Sú pružné, takže v nich bábätko pohodlne nadojčíš aj uložíš. Bábätko si môžeš vložiť pod šaty a diskrétne vychutnávať kontakt koža na kožu doma, ale aj v pôrodnici. Zároveň sa nerozťahujú, takže sa v nich môžeš cítiť aj elegantne a pekne. A to aj pred manželom, návštevou, či vo chvíli keď potrebuješ otvoriť kuriérovi.

 

3. Neboj sa spoločného spania

Mnohé mamičky riešia u bábätka predovšetkým otázku spánku. A nie je sa čo čudovať. Spánok tvojho drobca budeš riešiť pravdepodobne ešte niekoľko ďalších rokov.

U novorodeniatka ide o zvlášť veľkú tému. Možno si lámeš hlavu nad tým, kde ho uložiť, ako ho uložiť a do čoho ho uložiť? Nechať ho v manželskej posteli? Nerozmaznáš ho veľmi? Ale čo ak ho tam náhodou ty, alebo manžel priľahnete?

Všetky otázky sú na mieste a žiadna z nich nie je hlúpa.  

Ak by sme ti však mali doporučiť jednu vec, ktorá tebe a bábätku minimálne v začiatkoch pomôže a uľahčí život, je to spoločný spánok. Áno, pokojne aj v manželskej posteli, hlavne, aby ti bolo bábätko čo najbližšie. Nebudeš k tomu potrebovať ani žiadne špeciálne vybavenie. 

Nemusíš sa báť ani toho, že by si bábätko v noci zaľahla. Spomeň si na tigricu a to, ako nosí v zuboch tigríča. Tak či tak je však na mieste dodržiavať niekoľko bezpečnostných zásad:

  • Dôležité je zabrániť tomu, aby bábätko v noci spadlo, na čo je možné použiť rôzne zábrany.
  • Detskú postieľku je možné umiestniť aj k boku manželskej postele ako zábranu a dieťatko si držať pri sebe. 
  • Určite je dôležité dávať pozor na starších súrodencov, ktorých je lepšie uložiť na otcovu stranu. 
  • Z postele je dôležité odstrániť všetky veľké a ťažké vankúše, ostré predmety a čokoľvek, čo by mohlo bábätku ublížiť. 
  • Bábätko by malo spať v náručí mamičky v polohe na chrbátiku a nie na brušku. 
     

Viac o zásadach spoločného spánku sa dočítaš aj na mamila.sk.

Vďaka spoločnému spánku vníma bábätko tvoj dotyk aj vôňu. Spoločný spánok funguje aj ako skvelá prevencia Morovho reflexu (ide o budenie sa na vlastné pohyby, pretože bábätko hľadá kontakt s matkou) či Syndromu náhleho úmrtia novorodenca (SIDS).

Zároveň, ak je bábätko separované od matky čo i len na 5 cm v hniezde, postieľke či pri dlhodobom kočíkovaní, môžu sa u matky spúšťať tzv. „poporodné blues”, pretože si jej mozog myslí, že je dieťatko choré alebo sa mu niečo stalo. Preto začne podvedomo smútiť a postupne, nenápadne sa môže začať znižovať tvorba mlieka, ktorá sa môže prejaviť aj o niekoľko mesiacov a bábätku spôsobiť koliky či bolenie bruška. 

Pri spoločnom spánku ti takisto odpadá kupovanie rôznych pomôcok na spanie typu perinka, zavinovačka, hniezdo. Mnohí rodičia si napríklad úplne vystačia aj bez postieľky, ale tu ide samozrejme o to, ako sa na to s manželom cítite. Možno sa postieľku rozhodnete po pár týždňoch predať alebo ju naopak dokúpite neskôr. 

TIP: Ak si chceš byť istá, že je tvoje dieťatko v teple a máš pocit, že tvoj telesný kontakt pre túto chvíľu nestačí, môžeš si kúpiť novorodeneckú vačicu. Naša najmenšia veľkosť poslúži, až kým ti dieťa nevyrastie do dvoch - troch rokov. Keď je bábätko ešte úplne maličké, nohy vačice mu zavadzať nebudú, pretože sa dajú schovať dnu a vak sa zmení na spacie vrece. Do nožiek bábätko postupne dorastie. 

vacica-pre-babatko

 

4. Požiadaj o pomoc okolie či odborníkov

Často sa stáva, že si mamičky s príchodom bábätka neuvedomujú, že nemusia zvládať všetky aktivity a povinnosti tak ako doposiaľ. Mnohé sa už pár dní po pôrode začnú aktívne zapájať do domácich prác, variť a jednoducho sa snažia fungovať, akoby sa nič veľké nedialo.

Ak si doteraz nebola schopná požiadať svoje okolie o pomoc, vhodnejší čas ako s novorodencom už naozaj nebude. 

mceclip0

  • Ak sa ťa budú babky a dedkovia pýtať, ako by mohli s príchodom dieťatka pomôcť, požiadaj ich, aby ti navarili či pomohli upratať.
  • Kamošky by ti mali byť v tomto čase predovšetkým emocionálnou oporou, prípadne sa môžu pohrať so starším súrodencom alebo ho vziať na ihrisko. 
  • Ak máš rodinu ďaleko, môžeš využiť, čím ďalej tým viac vyhľadávanú, pomoc od popôrodnej duly, ktorá ti takisto vie pomôcť s rozličnými činnosťami, aby si sa ty mohla po pôrode regenerovať a starať sa o svoje bábätko. 
  • Ešte pred pôrodom odporúčame dohodnúť návštevu laktačnej poradkyne, aby sa na teba a bábätko prišla pozrieť domov po pôrode. 
  • Ak sa z nejakého dôvodu necítiš v psychickej pohode, je dosť možné, že zažívaš tzv. „baby blues”. Je to úplne normálne a vhodná odborná pomoc, napríklad psychologička či psychoterapeutka, ti s týmto obdobím pomôže. Hlavne si neboj priznať, ak niečo nebude po psychickej stránke v poriadku. Čím dlhšie to budeš popierať, tým dlhšie za z toho potom budeš zotavovať. 
     

A, samozrejme, nezabúdaj ani na svojho partnera, ktorý by nemal byť ani tak pomocníkom, ako aktívnym účastníkom starostlivosti o teba a vaše bábätko. Viac v ďalšom bode.  

 

5. V šestonedelí zapoj čo najaktívnejšie aj svojho manžela či partnera

Otec po pôrode má najdôležitejšiu rolu predovšetkým v starostlivosti o novú mamičku. V tejto chvíli je najlepší čas, kedy by ťa mal rozmaznávať, prevziať za teba väčšinu domácich práci vrátane varenia (hlavne poriadnych silných vývarov), venovať sa starším súrodencom a byť tou najväčšou fyzickou aj psychickou oporou.  

Nemenej dôležitá rola je však v prípade starostlivosti o dieťaťko. Ty už vieš, že pôrod je jednou z najdôležitejších udalostí v živote človeka. Zatiaľ čo sa však veľká časť pozornosti sústreďuje na mamu a dieťa, a to oprávnene, treba si uvedomiť aj to, že otcova rola je v tomto prípade takisto kľúčová.  

Ako hovorí Dr. Nils Bergman, švédsky neonatológ, podpora muža po pôrode je kľúčová nielen pre zdravie matky, ale takisto aj pre zdravý vývoj novorodenca. Rovnako, ako si s dieťatkom pomocou kontaktu koža na kožu vytváraš blízky vzťah ty, mala by si do tohto procesu povzbudiť aj svojho manžela či partnera. Ten by mal počas prvých štyroch hodín od narodenia stráviť s bábätkom aspoň pol hodinu. 

TIP: Prvé dni, keď je bábätko ešte prevažné nahé a ty s manželom dobiehate kontakt koža na kožu, ktorý sa možno z rôznych dôvodov neudial v porodnici, môže vám obom poslúžiť naša merino deka. Dá sa použiť ako podložka pod bábätko alebo ako zavinovačka, ktorá nebráni v pohybe. Vieš ju dať do kočiara, autosedačky aj do lietadla a použiť na prikrytie bábätka počas spánku aj nosenia. Jej výhodou je, že aj keď na ňu vytečie materské mlieko, bábätko ostáva v teple a nebude mu zima. 

merino-deka-vacice_1

Otec bábätka by sa mal zároveň od prvého dňa zapájať do úplne bežnej starostlivosti ako je prebaľovanie, kúpanie, tíšenie plaču, nosenie a neskôr aj kŕmenie. Týmto spôsobom pomôže nielen tebe ako novej mamičke, ale zároveň rozvíja svoju vlastnú vzťahovú väzbu s bábätkom. 

Dr. Bergman zároveň vysvetľuje, že aktívna účasť otca na starostlivosti o novorodenca nielenže zlepšuje vzťah medzi rodičmi, takisto pomáha zlepšiť zdravie a vývoj dieťatka. 
 


6. Počkaj s tým, čo neponáhľa

V šestonedelí ťa môže prekvapiť, že regenerácia, ktorú tvoje telo tak veľmi potrebuje a zžívanie sa s bábätkom, posunie úplne do úzadia bežné aktivity, na ktoré si bola pred pôrodom zvyknutá. 

Preto ti radíme, aby si sa neponáhľala späť do života príliš rýchlo. Žena v šestonedelí má stráviť minimálne týždeň v posteli, neskôr pri posteli a potom čo najbližšie postele. Jednoducho povedané by si mala s bábätkom čo najviac oddychovať. 

Činnosti, ktoré máme na mysli a ktoré naozaj niekoľko týždňov počkajú sú napríklad cvičenie, sex, práca či návštevy. 

  • S klasickým cvičením je dobré počkať minimálne šesť týždňov. Počas šestonedelia sú vhodné len veľmi jednoduché cvičenia, ktoré pomáhajú so zlepšením svalovej sily, flexibility a stability v oblasti brucha, chrbta a panvy. Celkovej regenerácií tela však veľmi pomáha nosenie dieťaťka v šatke. Mnohé mamičky zároveň riešia po pôrode diastázu brušného svalstva. Táto diagnóza so sebou prináša isté riziká, preto je dôležité, aby bola diagnostikovaná skôr ako začneš s akýmkoľvek cvičením či sportom. Preto doporučujeme vyhľadať napríklad fyzioterapeuta či fyzioterapeutku a podľa tvojich individuálnych potrieb nastaviť jednoduché cvičenia práve s odborníkom. 

 

nosenie-v-satke-sestonedelie

  • Do skončenia šestonedelia je dobré počkať aj so sexom, pretože tvoje telo sa stále hojí, a preto môže byť na rôzne situácie počas sexu oveľa citlivejšie. Po období šestonedelia je už sex veľmi individuálny a záleži na tvojej fyzickej a psychickej pohode. Tak či tak, nemusíš mať pocit, že sa s ním musíš nejako ponáhľať. Je úplne bežné, že pre dojčenie svojho bábätka nebudeš mať chuť na sex aj niekoľko ďalších týždňov či mesiacov. A je to úplne v poriadku. 

 

  • Určite sa neponáhľaj ani s prácou či vybavovaním pracovných e-mailov. Nie jedna mamička si berie notebook aj do pôrodnice a chce využiť čas, kedy bábätko spí, práve na dobehnutie pracovných povinností. Rozumieme tomu. No práve čas šestonedelia je pre teba tým najlepším obdobím v živote, kedy si môžeš dovoliť spomaliť aj v práci. Dopraj to sebe aj svojej rodine. 

 

  • Ďalšou veľkou témou sú návštevy. Hlavne tie rodinné. Kto by nechcel ideálne hneď v prvý deň vidieť tvoje nové bábätko? Máloktorej babke stačí rozplývať sa nad fotkami, ktoré im pošleš. Pre mamičky sú tieto návštevy v šestonedelí naozaj stresujúce. Každá sa totiž snaží nielen pohostiť svojich hostí, ale aj dohodnúť nejaký rozumný čas, ktorý ti nebude zasahovať do spánku či do dojčenia. Ak už z dohadovania akejkoľvek návštevy cítiš mierny stres, je úplne v poriadku, ak počas prvých týždňov rodinu či kamarátov odmietneš. Vieme, že to niekto nemusí pochopiť dobre, ale teraz je to naozaj o tebe a tvojom bábätku. Na spoznávanie sa s rodinou a známymi budete mať ešte veľa preveľa príležitosti. 
     

 

7. Hlavne si to urob podľa seba 

sestonedelie-podla-seba

Každá sme iná a individuálna. Aj keď výskumy a skúsenosti mamičiek hovoria o radách a doporučeniach, ktoré sme spomínali vyššie a ktoré máme samy odskúšané, neznamená to, že sa nimi musíš do bodky riadiť. 

Naše odporúčania sú pre mamičky, ktoré naozaj nevedia, čo ich v šestonedelí čaká a rady by sa na to pripravili. Zároveň sú pre mamičky, ktoré už možno majú svoje prvé šestonedelie za sebou a uvedomujú si, že ho neprežili s bábätkom tak ako by mali a rady by to teraz spravili inak. 

Ako si to zariadiš, je už na tebe a tvojich potrebách.  

Prajeme ti, aby si na svoje šestonedelie spomínala najmä čo s najväčšou láskou. ❤️

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia